Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 niewielka cukinia
- 3-4 jajka
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
- 1 łyżeczka ziarenek czarnuszki
- 1 łyżka masła
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut). Cukinię dobrze myjemy, dzielimy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i dusimy na nim cukinię. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do podduszonej cukinii, doprawiamy czosnkiem granulowanym, czarnuszką i słodką papryką oraz delikatnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wylewamy na patelnię z cukinią i kaszą jaglaną. Jajka rozprowadzamy po całej patelni, a następnie frittatę ubijamy delikatnie łyżką, żeby po usmażeniu była zwarta. Najpierw smażymy z jednej strony, jak już będzie zarumieniona, zsuwamy frittatę na duży talerz, nakrywamy go patelnią i przewracamy. W ten sposób obrócimy frittatę na drugą stronę zapobiegając rozpadnięciu. Następnie smażymy drugą stronę do momentu aż jajka się całkowicie zetną.
Frittatę podawać na ciepło lub na zimno. Można dodatkowo przygotować dip jogurtowy z koperkiem, ale i bez niego smakuje wyśmienicie.
Podoba Wam się? A Wy jakie macie pomysły na szybkie i zdrowe danie obiadowe? Dajcie znać w komentarzach:)
Smacznego!
/ania