Kaszę manną lubię jeść nawet bez żadnych dodatków, ale raczej staram się ją urozmaicać.
Idealnym połączeniem są dla mnie prażone jabłka pokrojone w kosteczkę z dodatkiem miodu i cynamonu.
Doskonale komponuje się również z musem z daktyli i świeżą bądź karmelizowaną gruszką.
Kasza manna jest na tyle neutralna w smaku, że można ją podawać na wiele sposobów – z ulubionymi powidłami, owocami, musami czy polewami.
W zależności od tego jaką konsystencję bardziej lubicie, można ją przygotowywać na gęsto lub bardziej płynnie. Plusem jest też to, że równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Przygotowanie:
- 500 ml mleka
- ok. 4 łyżki kaszy manny
- opcjonalnie 2 łyżeczki cukru ( ale można go zastąpić słodkimi dodatkami)
- ulubione dodatki (powidła, domowy sok owocowy, miód, cynamon itp.)
Do gotowanie wszelkich rodzajów kasz czy płatków na mleku używam garnka z podwójnym dnem. Mam wtedy pewność, że mleko nie wykipi i kasza się nie przypali. Polecam!
Sposobów na przygotowanie kaszy manny jest kilka. Ja najczęściej najpierw zagotowuję mleko, a następnie dodaję kaszę. Gotuję przez kilka minut co chwilę mieszając.
Smacznego!
/ania