Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka masła orzechowego
- 8-10 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/2 dużej gruszki
- garść suszonej żurawiny
Mleko zagotować z wodą, dodać masło orzechowe i poczekać aż się rozpuści. Następnie wsypać płatki owsiane i gotować parę minut aż zmiękną, pod koniec dorzucić siemię lniane i suszoną żurawinę. Na małą patelnię wykładamy łyżeczkę miodu i karmelizujemy gruszkę pokrojoną w kostkę. Gdy gruszka zmięknie należy połączyć ją z owsianką i gotowe. Palce lizać! Przygotowanie tego śniadania zajmuje dosłownie moment, a dostarcza mnóstwa energii i odżywczych składników. Lubię jak moje śniadanie jest pełnowartościowe. Płatki owsiane są nieocenionym źródłem białka a siemię lniane i orzechy zawierają natomiast dobry magnez. Dbajcie o siebie i jedzcie takie śniadania jak najczęściej!
Smacznego!
/ania
Komentarze do artykułu “Owsianka z masłem orzechowym i karmelizowaną gruszką”
Kochana widzę, że też uwielbiasz owsiankę…to są najlepsze śniadania <3 ja jeszcze bardzo jaglankę lubię 😉
Ja Kochana do jaglanki musiałam się chwilę przekonywać, ale teraz też ją chętnie zjadam. Jest również bardzo wdzięczna do przyrządzania, bo można ją łączyć na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Owsianka jednak u mnie zwycięża:)
Pozdrawiam:***