Moje pankejki przygotowałam z brzoskwiniami w syropie, ale równie dobrze możecie dodać inne owoce – jabłko, gruszkę czy banana.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki błyskawicznej kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
- 1 brzoskwinia z syropu
Kaszę manną należy zalać mlekiem i odstawić na ok. 20 minut aby napęczniała. Ubić białko jajka na sztywną pianę. Jak kasza będzie gotowa wymieszać z żółtkiem, pianą z białka, syropem i brzoskwinią pokrojoną w kosteczkę. Niewielkie placuszki smażyć na suchej patelni lub z odrobiną oleju np. kokosowego.
Pankejki można polać syropem klonowym i posypać migdałami jak w mojej propozycji. Wybornie smakują również z domowym powidłem.
Smacznego!