Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego (popping)
- 1 starte jabłko lub kilka łyżek domowego dżemu jabłkowego
- 6-8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać aż się połączą i powstanie gęsta masa. Placuszki smażyć na patelni z odrobiną oleju kokosowego lub całkiem bez tłuszczu.
Podawać z jogurtem naturalnym i ulubioną konfiturą, ja wybrałam z czarnej porzeczki.
Jestem ciekawa czy Wam posmakują, dajcie znać w komentarzach. Może Wy podzielicie się ze mną ciekawymi przepisami na placuszki?
Smacznego!
/ania
Komentarze do artykułu “Placuszki kukurydziane na słodko”
Aniu, jogurt w przepisie idzie do masy? Czy tylko na gotowe placki?Dziekuje, wyprobuje na niedzielne sniadanie:)
Monia:) Do masy dałam ok. 8 łyżek, żeby była trochę rzadsza. Smacznego:)
Pozdrawiam:*
Przepis bajkowy! Mąka kukurydziana jest pyszna. Idealna do wszelkiego rodzaju wypieków – także Aneczka czekamy na nowe przepisy! Placuszki z pewnością wypróbuję, dziękuję za inspirację :))
Dzięki Kochana:) Mam nadzieję, że Ci posmakują. Postaram się nadal inspirować:** Buziaki:)
Przepis dodany do ulubionych i wkrótce zostanie zrealizowany
Niezwykle się cieszę. Smacznego:***