Do jaglanki lubię dodawać trochę kaszy manny przez co całość nabiera delikatniejszej konsystencji i smaku. Oczywiście nie jest to konieczne.
Według mnie ten pudding to świetny sposób na podanie dzieciom kaszy jaglanej, która niestety nie wszystkim przypada do gustu.
Przygotowanie jest banalnie proste, sami zobaczcie.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych lub kaszy jaglanej jak wolicie
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- kawałek laski wanilii
- 1 banan
- 1-2 łyżki karobu (można użyć kakao)
- 2-4 łyżeczki ulubionej konfitury (np.: śliwkowej)
- opcjonalnie ziarenka amarantusa
Płatki jaglane, kaszę manną oraz ziarenka wanilii ugotować na mleku. Ja przeważnie wydzielam proporcje na oko, więc jak macie swój sprawdzony sposób na uzyskanie pożądanej gęstości – wykorzystajcie go:)
Całość powinna być dość gęsta, ponieważ jest to pudding.
Ugotowaną jaglankę zmiksować z bananem na gładką masę. Oddzielić część masy i wymieszać ją z karobem.
Pudding nakładać najlepiej do szklanych kubeczków – jasna masa na spód, a ciemna na wierzch.
Ja dodałam również konfiturę śliwkową i całość posypałam ziarenkami amarantusa. Bardzo ładnie się to prezentuje:)
Pycha!
Smacznego!
/ania