Składniki na ok 12 sztuk:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 rozpuszczonej kostki margaryny (można zastąpić olejem kokosowym, rzepakowym lub masłem)
- 1 szklanka cukru trzcinowego (ja daję zawsze trochę mniej)
- 4 łyżki ulubionych powideł (dobrze się sprawdzają śliwkowe)
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1-2 łyżki kakao
Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę, dodać rozpuszczony tłuszcz, a następnie suche składniki – mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość delikatnie wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Na końcu dodać powidła i gotowe!
Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut – do tzw. suchego patyczka. Powinnny ładnie wyrosnąć.
Muffinki można polać polewą np. z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
/ania